In gesprek met experts:

In gesprek met experts:

Said Rubaii

Said Rubaii’s kijk op de authentieke Berlijnse stijl

People

Said Rubaii weet precies wat hij wil, wat hij mooi vindt en – nog veel belangrijker – wat bij zijn persoonlijke en professionele stijl past. Daarom schrikt hij er ook niet voor terug anderen te laten weten dat hem iets niet bevalt. In dat geval is een resoluut “Nee!” het antwoord, maar veel vaker is uit zijn mond een volmondig en enthousiast “Ja!” te horen. Al vroeg in zijn carrière zei hij ja tegen creatieve uitdagingen en werd een bekroond session stylist, werkte achter de schermen van de Berlin Fashion Week en creëerde trendsettende editorials. Twee jaar geleden heeft hij ja gezegd tegen een meer blijvende uitdaging, toen hij een kapsalon onder zijn eigen naam in het trendy stadsdeel Berlin Mitte opende. Hij sloot zich tevens aan bij de Authentic Beauty beweging, die bij kappers en hun klanten een authentieke stijl en natuurlijk haar promoot. In de kapsalon van Said Rubaii wordt deze aanpak al dagelijks in de praktijk gebracht. Van het unieke interieurontwerp in industriële stijl dat Said voor zijn salon koos en het warme welkom dat hij zijn klanten geeft tot en met de extravagante maar toch draagbare kapsels die hij creëert, weerspiegelt ieder aspect van de kapsalon het karakter van zijn eigenaar. We gingen bij hem langs om meer te weten te komen over zijn ervaringen met zijn kapsalon, wat hij persoonlijk mooi vindt en wat juist niet en hoe hij tegen de Berlijnse stijl aankijkt.Said Rubaii weet precies wat hij wil, wat hij mooi vindt en – nog veel belangrijker – wat bij zijn persoonlijke en professionele stijl past. Daarom schrikt hij er ook niet voor terug anderen te laten weten dat hem iets niet bevalt. In dat geval is een resoluut “Nee!” het antwoord, maar veel vaker is uit zijn mond een volmondig en enthousiast “Ja!” te horen. Al vroeg in zijn carrière zei hij ja tegen creatieve uitdagingen en werd een bekroond session stylist, werkte achter de schermen van de Berlin Fashion Week en creëerde trendsettende editorials. Twee jaar geleden heeft hij ja gezegd tegen een meer blijvende uitdaging, toen hij een kapsalon onder zijn eigen naam in het trendy stadsdeel Berlin Mitte opende. Hij sloot zich tevens aan bij de Authentic Beauty beweging, die bij kappers en hun klanten een authentieke stijl en natuurlijk haar promoot. In de kapsalon van Said Rubaii wordt deze aanpak al dagelijks in de praktijk gebracht. Van het unieke interieurontwerp in industriële stijl dat Said voor zijn salon koos en het warme welkom dat hij zijn klanten geeft tot en met de extravagante maar toch draagbare kapsels die hij creëert, weerspiegelt ieder aspect van de kapsalon het karakter van zijn eigenaar. We gingen bij hem langs om meer te weten te komen over zijn ervaringen met zijn kapsalon, wat hij persoonlijk mooi vindt en wat juist niet en hoe hij tegen de Berlijnse stijl aankijkt.

Van wassen tot verzorgen, van memento tot authentic styling. Ontdek Said’s Authentic 'signature'.
Said Rubaii

Authentic Beauty Concept: Wat is jouw esthetische aanpak bij je werk in de kapsalon?

Said Rubaii: Ik probeer mijn klanten het gevoel te geven dat zij zelf hun haar doen en dat het 'echt' is. Het gaat erom eerlijk tegen jezelf te zijn. Voor mij is het ook belangrijk dat alles in mijn werk bij mij en mijn persoonlijkheid past. Als het niet werkt, dan doe ik het niet. Het moet echt zijn. 

Op welke manier komt deze kijk op esthetiek terug in de inrichting van de kapsalon?

Ik wilde graag iets bijzonders hebben, dus werkten we samen met een bevriende architect. Ook de familie werd erbij betrokken. We vertelden wat onze visie is en ontwikkelden ook zelf een heleboel ideeën. We hebben ongebruikelijke materialen, zoals hout en metaal, gecombineerd, maar er is bijvoorbeeld ook een grote wand met hangplanten en je ziet veel liefde voor detail. Het resultaat is een combinatie van koele, industriële elementen en een warm gevoel van welkom.

Said Rubaii authentic hair

Welke ervaring geef jij je klanten in jouw salon mee?

Voor mij is het super belangrijk dat al mijn klanten – echt allemaal – een dikke knuffel krijgen als ze binnenkomen. Want de meesten van hen ken ik inmiddels meer dan 10 jaar, het is eigenlijk meer familie. Ik vind het belangrijk dat ze helemaal gelukkig zijn als ze de kapsalon verlaten en het gevoel hebben dat het meer dan gewoon een kappersbezoek was.

Hoe help je een klant door middel van een look uitdrukking te geven aan zijn of haar persoonlijkheid?

Ik denk dat je daar een gevoel voor moet hebben. Voor iedere klant in mijn salon heb ik een beeld in mijn hoofd en dat past gewoon – altijd. Ik denk dat het heel belangrijk is dat ik een beeld in mijn hoofd heb.
 

Wat is voor jou authentiek haar?

Dat is het gevoel dat je het haar kunt aanraken, dat je het kunt voelen, dat je het een beetje kunt bewegen, dat het gewoon echt is. Dat is authenticiteit.

Said Rubaii styling

Wat is voor jou de authentieke stijl van Berlijn?

Ik vind Berlijn geweldig, omdat het een stad is waar mensen alles kunnen zijn wat ze maar willen. In Berlijn kun je volkomen vrij zijn, je kunt jezelf zijn, je hoeft je niet anders voor te doen om door anderen leuk gevonden te worden. Ja, dat is Berlijn – het is echt!

Op welke manier wordt je door de energie van Berlijn geïnspireerd en verrijkt het jouw creativiteit?

Berlijn is een heel inspirerende stad, want je beleeft het contrast tussen het alledaagse en het absoluut gekke, zoals in de technoclubs. De muziekscene is voor mij persoonlijk erg belangrijk. Af en toe neem ik gewoon de tijd om uit te gaan, om eens even iets anders te zien. Iedereen weet dat Berlijn echt beroemd is om zijn technoclubs, ik vind de mensen daar echt inspirerend. Dat is voor mij echt Berlijn.

Said Rubaii’s tips en productaanbevelingen:

De stylist weet het beter. 
Het is niet de taak van de klant om de kapper te vertellen hoe hij het haar van zijn klant moet kappen. Veel stylisten hebben geen visie, dus moet de klant hen vertellen wat ze moeten doen en dat is een probleem. Ik luister graag naar wat de klant wil, maar dan laat ik mijn eigen verbeelding werken en bedenk ik hoe het uiteindelijke kapsel eruit moet zien.

Werk met de natuurlijke structuur van het haar, niet ertegenin.
Het is belangrijk dat je werkt met het haar dat je hebt en niet probeert het in extreme mate te veranderen. Werk met de textuur van het haar en probeer het in een kapsel te brengen dat bij het gezicht van de klant past en je zult het beste resultaat bereiken.

Geur is belangrijk.
Wat voor mij echt belangrijk is, zijn geuren, want ik houd van verschillende geuren en als het niet goed ruikt, kan ik er niet mee werken. Ik ben daar heel strikt in, zo ben ik opgevoed. Mijn vader zei altijd: “Als iets niet goed voelt, dan moet je het niet doen.“ En die les pas ik op alles toe, ook op geuren.

 

More about Authentic Beauty Movement

#Authentic­Beauty­Movement
#MYBELIEF