Haartrends

Haartrends

Kapsels, schoonheidsidealen en vrouwenemancipatie door de jaren heen

Community

Met een (nieuw) kapsel kun je een duidelijk statement maken. Je haarstijl kan van alles uitdrukken, bijvoorbeeld dat je relatie voorbij is, dat je een nieuwe baan hebt of aan een nieuwe fase in je leven bent begonnen. Een vrouw bepaalt met haar nieuwe kapsel hoe ze zich aan de wereld presenteert. Vooral korte kapsels maken een duidelijk statement over vrouwenemancipatie, zelfvertrouwen en de bereidheid om rigide schoonheidsnormen te verwerpen. Aan de andere kant toon je karakter en standvastigheid door je kapsel niet te veranderen en bekend te staan om je typerende kapsel. Victoria Beckham kreeg bijvoorbeeld haar reputatie van chique fashionista toen zij door haar strakke bob de bijnaam Posh Spice kreeg. Ze is door de jaren heen steeds teruggekeerd naar deze klassieke look en werd steeds chiquer na haar carrièreswitch van zangeres naar modeontwerpster. Anna Wintour is nog meer trouw gebleven aan haar typerende bob en heeft al haar hele volwassen leven precies dezelfde stijl. De machtige hoofdredactrice schijnt zelfs al sinds haar veertiende het perfect vormgegeven kapsel te hebben, wat haar een betrouwbare uitstraling geeft aan het hoofd van het belangrijkste tijdschrift binnen de grillige modewereld. Jamie Lee Curtis is ook zo'n baken van stijl en inhoud. Zij heeft haar prachtige pixiekapsel al zo lang dat ze met lang haar bijna onherkenbaar is. In de jaren tachtig was haar korte kapsel een manier om zich te onderscheiden van het Hollywoodwereldje en nu benadrukt het haar status van een sterk, zelfverzekerd stijlicoon.

Culturen in de hele wereld kennen betekenis toe aan kapsels. Haar wordt vaak gezien als een machtssymbool dat is verbonden aan geslacht en seksuele geaardheid. Vooral het kapsel van vrouwen zegt iets over of een vrouw is getrouwd en lang haar wordt veelal geassocieerd met vrouwelijkheid. In westerse culturen zijn de kapsels van vrouwen traditioneel langer dan de kapsels van mannen. Hoewel deze schoonheidsnormen in de 20e eeuw wel losser zijn geworden, is kort haar voor de meeste vrouwen nog steeds een gedurfde keuze.

Chloe Nguyen with a Bob hairstyle

De bob in de twintigste eeuw: het ultiem feministische kapsel

Zoals bij vele mode- en beautytrendsetters binnen de vrouwenemancipatie namen vrouwen korte kapsels uit gemak. Hoewel belangrijke rolmodellen zoals Cleopatra en Jeanne d'Arc er al eeuwen eerder een hadden, werd de bob pas populair in de jaren twintig, een tijd die in verschillende landen wordt beschreven als de roerige, gouden of gekke jaren twintig. Vrouwen hadden tijdens de oorlog het zogenaamde 'mannenwerk' overgenomen en bleken daar ook goed in te zijn. Zij volgden in de voetsporen van vrouwen die zich door de tijden heen moesten voordoen als man om toegang te krijgen tot bepaalde beroepen. Zij hadden korte kapsels en mannelijke kleding, gedeeltelijk uit praktische overwegingen, maar ook als uitdrukking van hun nieuwe onafhankelijkheid en zelfvertrouwen. 

Na de oorlog vierden vrouwen de eerste successen van de beweging voor het vrouwenkiesrecht en eisten hun plaats op in het openbare leven door te pronken met de comfortabele mode en korte kapsels waaraan ze gewend waren geraakt. Deze zogenoemde flappers of garçonnes waren het mikpunt van roddel en spot omdat ze zich gedroegen als mannen, alleen maar omdat ze een baan hadden, auto reden, broeken droegen en kort haar hadden. Vrouwen moesten vaak naar herenkappers voor hun bobkapsel, omdat respectabele kappers weigerden zo'n schandalig kapsel te knippen.

De bob van nu: een flatteus, klassiek kapsel

Gelukkig is het tegenwoordig geen enkel probleem om een kapper te vinden die een bob wil knippen. De geliefde klassieke bob is de gemakkelijkste en meest veelzijdige keuze voor elke vrouw die een kort kapsel wil proberen voordat ze zich aan een radicaal kort kapsel waagt. Sterker nog, de bob kan zoveel lengtes en variaties hebben dat je er zeker een zult vinden die bij je persoonlijke stijl en de vorm van je gezicht past.

 

The Pixie is a short hairstyle for confident women

De pixie in de 20e eeuw: de moedige keuze van stijliconen

Het pixiekapsel volgde in het voetspoor van de bob. Toen kortere kapsels eenmaal sociaal geaccepteerd waren, bleven slimme stijliconen de grenzen opzoeken van hoe kort een vrouw kon gaan. In de jaren vijftig en zestig stond de pixie voor jeugdige onschuld. 

Audrey Hepburn pakte in de film Roman Holiday Gregory Peck (en een internationaal publiek) in met een speels kapsel dat perfect bij de onschuldige uitbundigheid van haar rol paste. In Bonjour Tristesse drukte de blonde, korte coupe van Jean Seberg naïviteit uit in haar rol als jong meisje op de grens van volwassenheid. De pixie van Mia Farrow, geknipt door Vidal Sassoon in een beroemde publiciteitsstunt voor Rosemary's Baby, was bedoeld om haar tragische kwetsbaarheid te benadrukken, zodat het publiek zich kon inleven in de angsten van haar personage. De beroemdste pixie ooit was die van Lesley Lawson (geboren Hornby). Het Britse model werd natuurlijk pas een begrip toen ze de bijnaam Twiggy aannam en haar haar afknipte, waarmee ze het gezicht werd van de swingende zestiger jaren in Londen. 

In de tussenliggende jaren werd de pixie ook geassocieerd met kracht, onafhankelijkheid en de bereidheid om af te wijken van wijdverspreide ideeën over vrouwelijke schoonheid. Door de jaren heen en ondanks veranderende schoonheidsnormen is de pixie altijd een middel gebleven waarmee een mooi gezicht indruk kan maken.

De pixie van nu: haar zonder gedoe voor zelfverzekerde vrouwen

De pixie is het ultieme draagbare kapsels en er is wel wat zelfvertrouwen voor nodig, zeker als je eerst lang haar had. Het kapsel past misschien niet bij elke gezichtsvorm en staat beter met wat make-up en gevoel voor mode. Maar een goed geknipte pixie doet je gezicht mooi uitkomen en geeft je een stijlvolle en zelfverzekerde uitstraling. Met dit korte kapsel wordt je beauty-ochtendroutine heel gemakkelijk. Wassen, wat stylingproduct erin en klaar.

The Afro is a cool hairstyle for kinky hair

Het afrokapsel in de 20e eeuw: de schoonheid van natuurlijke textuur

Na eeuwen waarin 'blanke' schoonheidsidealen werden gevolgd, heeft de burgerrechtenbeweging Afro-Amerikanen gestimuleerd om de unieke schoonheid van natuurlijk Afrikaans-Amerikaans haar te omarmen. Zij kwamen vol trots op voor de authenticiteit van een natuurlijke look en luidden de gouden eeuw van de afro in. Stijlvolle en sociaal bewuste mannen en vrouwen zoals Jimi Hendrix, Angela Davis en Nina Simone behoorden in de jaren zestig tot de eerste trotse dragers van natuurlijk kroeshaar. Sterren zoals Grace Jones, Pam Grier en Gloria Gaynor brachten het kapsel , en de nadruk op unieke zwarte schoonheid , naar het discotijdperk van de jaren zeventig.

Het afrokapsel van nu: kroeshaar, gedragen met trots

Beroemdheden als Lupita Nyong'o, Janelle Monáe en Solange Knowles brengen een eerbetoon aan de burgerrechtenbeweging door zich uit te spreken, rassengelijkheid te steunen en hun afrokapsels met trots te dragen. Afrokapsels hebben verschillende vormen en maten en er is weinig styling, maar veel verzorging voor nodig. Doordat schoonheidsnormen nu meer dan ooit individualiteit en authenticiteit omarmen, kunnen vrouwen en mannen zich ongeacht de textuur van hun haar uitdrukken. Lang, kort, krullend, steil: haar is nog nooit zo speels geweest.

Hippie women loved long hairstyles for an extra-romantic free-spirited look

Lang hippiehaar in de 20e eeuw: liefde, vrede en natuurlijke kapsels

Vrouwelijke hippies hielden van lange kapsels voor een extra romantische, vrije look,
Het afrokapsel was niet het enige kapsel in de jaren zestig en zeventig waarbij een natuurlijke haartextuur werd benadrukt. Binnen de hippiebeweging werden mannen en vrouwen aangemoedigd om hun haar natuurlijk te laten. Lange lokken hadden de voorkeur in de romantiek van dit tijdperk en die pasten perfect bij de maxijurken en wijde tunieken die de belichaming van de summer of love werden. Zoals de bob een reactie was op eeuwen van vrouwenkapsels met lang haar, kan het lange, natuurlijke haar van de hippies worden gezien als een reactie op jaren van perfect gestileerde coiffures zoals de bouffant. Tweede-golffeministen voelden zich bevrijd door comfortabele uniseks kleding, makkelijke kapsels en schoonheidsroutines en de belangrijke sociale vooruitgang die zij ervoeren.

Lang hippiehaar in de 20e eeuw: makkelijke kapsels voor iedereen

Allerlei waarden van de hippiebeweging worden inmiddels door veel mensen gewaardeerd. Rassen- en gendergelijkheid, milieubewustzijn en tolerantie met betrekking tot alternatieve levenswijzen zijn nu veel meer wijdverbreid dan in de jaren zeventig. Tegenwoordig is het equivalent van lang hippiehaar de makkelijke looks zoals beach waves, vlechten en de huidige trend van haaraccessoires met bloemen. Er is immers geen betere manier om je sterk te voelen dan door een kapsel dat net zo goed voelt als het er uitziet.

More about Authentic Beauty Movement

#Authentic­Beauty­Movement
#MYBELIEF