Skip to Content

DE CURLY GIRL METHODE VOOR PERFECTE KRULLEN

curly girl

HAARTIPS

Wellicht ben je het al tegengekomen op Social Media: de Curly Girl methode, ook wel bekend als de CG-methode. Deze haarverzorgingsroutine is geschikt voor zowel mannen als vrouwen met krullend haar. Leer hoe je jouw krullen verzorgt met specifieke stappen voor prachtige, gedefinieerde krullen die stralen. De CG-methode, bedacht door Lorraine Massey, heeft al veel krullend haar getransformeerd en ook onze nieuwe lijn van Authentic Beauty Concept is geschikt voor de Curly Girl methode. Of je nu zachte golven hebt of strakke krullen, onze textured hair heroes zullen je haarverzorgingsroutine transformeren. Lees snel verder om alles te ontdekken over de Curly Girl methode!

Wat is de Curly Girl methode?

De Curly Girl methode is een haarverzorgingsroutine ontworpen om krullend haar te behandelen en te verzorgen. Deze methode adviseert het gebruik van producten die speciaal ontworpen zijn voor krullend haar en specifieke stylingtechnieken om gezonder haar, gedefinieerde krullen en minder pluis te bevorderen. Ontdek de voordelen van de CG-methode en transformeer je krullen!

Hoe werkt de Curly Girl methode?

De essentie van de Curly Girl methode is het versterken van je krullen door het gebruik van de beste producten en stappen die passen bij jouw haartype. Met de CG-methode vermijd je producten met sulfaten, siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcoholen. Deze ingrediënten kunnen je haar verstikken en uitdrogen, wat niet goed is voor je krullen. 

curlygirl

Curly Girl methode basisregels

Als je wilt beginnen met de Curly Girl methode, zijn er vooraf een aantal basisregels om te onthouden:

 • Gebruik geen producten met sulfaten: producten met sulfaten zijn vaak schadelijk en drogen je haar sneller uit.
 • Gebruik geen (of minder) hitte- en stylingsapparaten: door bijvoorbeeld (veel) föhns, stijl-en krultangen te gebruiken bestaat er een grote kans dat je haar beschadigt. Het is beter om je haar aan de lucht te laten drogen maar als je je haar toch wil föhnen, gebruik dan een föhn met aangehechte diffuser. Een diffuser zorgt ervoor dat de warmte van de föhn gelijkmatig wordt verdeeld over je krullen.
 • Gebruik een katoenen t-shirt om je haar te drogen: Katoen heeft gladde vezels die pluis verminderen, in tegenstelling tot ruwe vezels in gewone handdoeken.
 • Stop met het gebruiken van een haarborstel of -kam. Ontklit je haar daarentegen met je vingers onder de douche. Door je haar te ontklitten met je vingers, voorkom je haarbreuk. Je kan bewuster je klitten uitwerken zonder hard door ze heen te borstelen. Gebruik naast je vingers een conditioner om je haar te hydrateren.

Voor wie is de CG-methode geschikt?

Zoals de naam al aangeeft, is de Curly Girl methode geschikt voor mensen met natuurlijk krullend haar, van golvend tot kroezend. Zelfs als je nog niet weet dat je krullen hebt, kan deze methode verrassende resultaten opleveren. Als je last hebt van droog, pluizig en onhandelbaar haar, is het mogelijk dat je verborgen krullen hebt. Probeer dan de CG-methode en wie weet loop je straks met prachtige, gedefinieerde krullen rond! 

CG-methode stappenplan 

Ben jij benieuwd naar de stappen van de Curly Girl methode? Lees het CG-stappenplan dan hieronder:

Stap 0: Reset je haar met een final wash
Begin met het wassen van je haar met een shampoo die sulfaten bevat. Dit wordt ook wel de "final wash" genoemd, omdat dit de laatste keer is dat je een shampoo met sulfaten gebruikt. Hiermee reinig je je haar voor de laatste keer van opbouw van haarproducten die je daarna gaat vermijden. Zodra je je haar hebt gewassen, ben je klaar voor de volgende stap van de CG-methode!

Cg methode shampoo en conditioner

Stap 1: Wassen
Vanaf nu was je je haar met een sulfaatvrije, natuurlijke shampoo of conditioner. Het gebruik van conditioner voor het wassen, ook wel co-washing genoemd, is een milde methode voor je hoofdhuid en haar. Daarom wordt aangeraden om een sulfaatvrije shampoo af te wisselen met een conditioner. Probeer tijdens het aanbrengen van de shampoo of conditioner je hoofdhuid minimaal één minuut te masseren voordat je deze uitspoelt.

De shampoos en conditioners van Authentic Beauty Concept zijn allemaal sulfaatvrij en bevatten natuurlijke ingrediënten, dus deze zijn ideaal om te gebruiken voor deze stap van de CG-methode. 

Stap 2: Conditioner & ontwarren
Na het wassen is het essentieel om je haar te voeden. Gebruik hiervoor een sulfaat- en siliconenvrije conditioner. Breng een royale laag conditioner aan vanaf de hoofdhuid tot de punten en ontwar je krullen voorzichtig met je vingers. In de beginfase van de Curly Girl methode zul je wellicht meer conditioner nodig hebben. Pas de hoeveelheid aan naarmate je haar meer hydratatie krijgt.

Stap 3: Style je haar
Activeer je krullen na het wassen en ontwarren door stylingproducten te gebruiken. Gebruik hiervoor een curlygirl friendly gel, zoals de Hydrate Hair Curl Enhancer van Authentic Beauty Concept. De Hydrate Hair Curl Enhancer geeft diepe hydratatie en is een leave-in gel voor een betere definitie van je krullen. Verdeel de gel over je vochtige haar en scrunch je haar om definitie in je krullen te creëren. Met scrunchen neem je je haar in je hand en duw je deze omhoog. Deze beweging bevordert de krul in het haar.

Naast een gel kan je ook nog andere stylingproducten aanbrengen, afhankelijk van je type haar en je behoeften. Onze Hydrate Hair Smoothing Serum gaat goed samen met de Hydrate Hair Curl Enhancer. Dit haarserum is een hydraterend serum op waterbasis en maakt het haar glad. Ook vermindert dit serum pluis in je haar. Breng een kleine hoeveelheid haarserum aan op vochtig haar en verdeel het door de lengten en punten. 

Stap 4: Plop/droog je haar
Om je haar te drogen, kun je de ploptechniek gebruiken. Gebruik hiervoor een oud katoenen t-shirt. Zoals eerder benoemd bevat katoen gladdere vezels die het haar drogen, zonder pluis achter te laten. Buig voorover, wikkel het t-shirt om je hoofd, knoop het vast aan de voorkant en breng je hoofd weer omhoog. Laat dit ongeveer vijftien minuten zitten om vocht uit je haar te absorberen. Laat je haar vervolgens aan de lucht drogen om schade door hitte tools te voorkomen.

curly girl producten

Stap 5: Herhaal voor een optimaal resultaat
Om het optimale resultaat van de Curly Girl methode te behalen, is het belangrijk dat je bovenstaande stappen blijft herhalen. Wanneer je deze methode consistent toepast, zul je na ongeveer zes weken resultaat gaan zien. Wel kan je haartype veranderen door de Curly Girl methode. Hierdoor kan je haar andere behoeften krijgen. Het is daarom goed om dit in de gaten te houden en je routine hierop aan te passen.

Na één jaar ga je pas echt de positieve gevolgen merken van de Curly Girl methode, namelijk gedefinieerde, glanzende en gehydrateerde krullen!

Mogelijke problemen & uitdagingen tijdens de transitiefase 

Helaas kan het voorkomen dat je niet gelijk resultaat gaat zien. Je haar heeft tijd nodig om te wennen aan deze nieuwe haarroutine. Hoewel de Curly Girl methode geweldige resultaten oplevert, kunnen er tijdens de overgangsfase uitdagingen optreden. Deze uitdagingen/problemen verschillen per persoon en het kan dus zijn dat je ze niet ervaart. Hieronder volgt een lijstje met problemen en/of uitdagingen die je kan ervaren tijdens de CG-methode:

Vet haar
In eerste instantie kan je haar sneller vet worden dan voorheen. Dit komt doordat CG-producten je hoofdhuid stimuleren om meer talg te produceren. Je hoofdhuid zal moeten wennen aan deze verandering. Was alleen je hoofdhuid met shampoo als je deze tijdens de CGmethode gebruikt.

Meer pluis
Aan het begin van de Curly Girl methode kan je haar pluiziger zijn doordat je geen siliconen en hitte gebruikt. Je haar kan hierdoor eindelijk ademen! Geen zorgen; de pluis neemt na een paar weken af door het gebruik van CG-haarproducten. 

Zacht haar/minder volume
Sommigen ervaren dat hun haar heel zacht, papperig aanvoelt en minder volume heeft. CG- haarproducten kunnen het haar (vooral fijn haar) overbelasten waardoor je haar over geconditioneerd raakt. Gebruik lichtere conditioners en sulfaatvrije shampoos om dit te voorkomen of verminderen.

Verschillende seizoenen
De verschillende seizoenen in ons land hebben invloed op je haar. Ook tijdens het volgen van de CG-methode, moet je rekening houden met deze seizoenen. Gebruik bijvoorbeeld in de zomer lichtere Curly Girl producten, zodat je haar kan blijven ademen. Door het warme weer kan je haar ook eerder gaan kroezen. Probeer dan minder conditioner te gebruiken.

In de winter is het juist beter om zwaardere Curly Girl producten te gebruiken. Vaak is in de winter de lucht droger en heeft je haar meer hydratatie nodig. Gebruik dan meer conditioner.

curlygirl die lacht

Curly Girl methode resultaat

Het zien van resultaten vergt tijd en consistentie. Naarmate je de CG-methode blijft toepassen, kun je na ongeveer zes weken positieve veranderingen verwachten. Na een jaar geniet je van gedefinieerde, glanzende en gehydrateerde krullen, zie hieronder de resultaten na het volgen van de CG-methode:

Curly Girl haarproducten

CG-producten & ingrediënten om te vermijden
Om de juiste Curly Girl producten te gebruiken, is het belangrijk dat je een aantal ingrediënten vermijdt:

 • Sulfaten: sulfaten verwijderen veel talg dat je haar en hoofdhuid beschermt. Hierdoor kan je haar uitdrogen.
 • Siliconen: veel haarproducten bevatten siliconen. Het nadeel van siliconen is dat deze een beschermende laag creëren in je haar en dat deze laag voedende ingrediënten kan blokkeren. Deze voedende ingrediënten kunnen dan niet door dringen tot het haarzakje. Dit kan uiteindelijk resulteren in vertraging van de haargroei en geen activering en stimulatie van de haarzakjes. Siliconen kunnen alleen worden verwijderd met sulfaten, wat in strijd is met de CG-methode. Daardoor hopen de siliconen op in je haar wanneer je producten blijft gebruiken met dit ingrediënt wat resulteert in vet en futloos haar. Om deze reden is het belangrijk om tijdens de CG-methode geen producten te gebruiken die siliconen bevatten.
 • Ook wax en mineralen kunnen alleen met sulfaten uit je haar worden gewassen, die dus niet kunnen worden verwijderd tijdens de CG-methode.
 • Verschillende alcoholen zorgen voor beschadigt en uitgedroogd haar. Let hierbij op, want sommige alcoholen zijn wel goed voor je haar, zoals suikeralcoholen. Alcoholen die slecht voor je haar zijn, zitten vaak in producten met een spuitbus zoals haarsprays en droogshampoos.

De beste CG-haarproducten & ingrediënten
Het belangrijkst bij het volgen van de Curly Girl methode zijn natuurlijk de haarproducten die je gebruikt. Daarom zetten wij voor jou de beste CG-producten op een rij: 

 • Hydrate Hair Curl Enhancer 250ml - Natuurlijke krullencrème

  Voor golvend tot ultrakrullend haar

  ...
  € 40.50
 • Hydrate Hair Smoothing Serum 100ml - Natuurlijk haarserum

  Voor droog pluizig haar

  ...
  € 39.50
 • Hydrate Hair Intense Treatment 200ml - Natuurlijk hydraterend masker voor zeer droog haar

  Hydrateert diep voor een zijdezacht gevoel

  ...
  € 41.50

Veelgestelde vragen over de Curly Girl methode

Hoe begin je met de Curly Girl methode?
De CG-methode start met een "final wash" met een shampoo die sulfaten bevat. Was je haar daarna alleen met sulfaatvrije shampoo en/of conditioner. Co-washing, het gebruik van conditioner in plaats van shampoo, is een milde methode die wordt aanbevolen. Voed je haar na het wassen met conditioner en ontwar het met je vingers.

Wat is co-washing?
Co-washing betekent dat je een conditioner gebruikt in plaats van shampoo voor het wassen van je haar. Conditioner is milder voor je hoofdhuid dan shampoo en bevat geen agressieve reinigingsmiddelen. Zorg ervoor dat de conditioner die je gebruikt sulfaten- en siliconenvrij is.

Wat heb je nodig voor de Curly Girl methode?
Om de Curly Girl methode goed te kunnen uitvoeren, heb je de volgende basisproducten nodig:

 • Een sulfaatvrije shampoo
 • Een sulfaat- en siliconenvrije conditioner
 • Een katoenen t-shirt
 • Stylingsproducten zoals een gel en/of serum.
#AUTHENTIC­BEAUTY­MOVEMENT
SALON FINDER
HEB JE VRAGEN? NEEM CONTACT MET ONS OP