Skip to Content

MINIMALISM

- EEN LEVENSFILOSOFIE

Less is More: voor een rustig , eenvoudig leven

COMMUNITY

Het leven kan druk, gecompliceerd of rommelig zijn. Als ze aan minimalisme denken, denken de meeste mensen in de eerste plaats aan 'minder'. Minimalistische kunst gebruikt minder kleuren, vereenvoudigde motieven en simpele vormen. Muzikaal minimalisme vereist minder instrumenten en wordt gekenmerkt door simpelere melodieën en soms zelfs totale stilte. In de mode betekent het minder frutsels, simpele lijnen, een strakke pasvorm, oog voor detail en beperkte kleurenschema's. Wat minimalisme écht betekent, is letterlijk 'less is more': minder drukke kleuren, eenvoudigere maar verfijndere vormen, kunst waarin plek is voor meer ruimte en stilte en ontwerpen die toeschouwers uitnodigeneen stapje terug te doen.

Minimalisme als levensfilosofie komt neer op een eenvoudig leven, met minder (maar zorgvuldig uitgekozen) spullen, minder verplichtingen en minder ruis, met als doel meer tijd en rust te krijgen, en meer duidelijkheid over wat werkelijk waardevol is. Minimalisme als levensfilosofie houdt niet in dat je al je bezittingen weggeeft en het wereldlijke afwijst. Het moedigt je aan om minder belang te hechten aan spullen, je te richten op dat wat echt waardevol is en de mensen en gebeurtenissen in je leven die voor jou belangrijk zijn. Het resultaat is niet beperking, maar vrijheid. Hoe kan minimalisme ons helpen een rustiger , eenvoudiger leven te leiden? Je leest het hieronder!

Minimalisme thuis: minder rommel, meer rust

De Japanse schrijfster Marie Kondo veranderde met haar wereldwijde bestseller Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen minimalisme in een lifestyle die uitermate geschikt bleek voor Instagram. Haar 'KonMari-methode' beschrijft stap voor stap hoe je alleen die spullen kunt behouden die je 'vreugde schenken'. In de praktijk hebben de meesten van ons spullen nodig die weinig vreugde schenken, maar wel nodig zijn, zoals een pincet, theedoek en tandenborstel. Maar de basis blijft: minder rommel geeft je meer vrijheid, meer ruimte, meer rust en meer waardering voor de dingen die echt belangrijk zijn. Hoe minder je bezit, hoe blijer je bent met wat overblijft.

Minimalisme op het werk: meer focus, betere resultaten

Je kunt de KonMari-methode ook op je werk toepassen. Ruim je bureau op, organiseer je computerbestanden, schakel apps gedurende bepaalde perioden uit en sluit al die kantoorgeluiden buiten door op je hoofdtelefoon naar rustgevende muziek te luisteren. Richt je op de taken die echt belangrijk zijn en vermijd tijdrovende vergaderingen of frustrerende discussies. Blijf tot slot uit de buurt van je energievretende snoeplaadje en om aandacht jengelende smartphone. Op een rustige, opgeruimde werkplek, zonder afleidingen en met een duidelijke, gestructureerde planning, krijg je meer werk gedaan in minder tijd. Je hebt dan het gevoel dat je alles onder controle hebt.

Minimalisme in mode, kunst en design: kies met zorg en doe méér

Kapitalisme stimuleert ons om emoties, verlangens en een gevoel van eigenwaarde te koppelen aan spullen. Consumenten halen vreugde uit het kopen van spullen, het laten zien van hun aankopen en het vergelijken van hun bezit met dat van anderen. Minimalisme kan ons bevrijden van de drang om constant nieuwe kleren, spullen voor in huis en elektrische apparatuur te kopen. In plaats daarvan leert het ons om te kiezen voor mode en producten die kwalitatief goed, duurzaam en tijdloos zijn. Goed gekozen aankopen geven ons meer vreugde en gaan langer mee, ze zijn duurzamer en passen bij de minimalistische levensfilosofie. Minder luxe. Je kunt ook creatief worden en manieren zien te vinden om jezelf te uiten via een kledingstuk, object of kunstwerk dat je met je eigen handen hebt gemaakt.

Minimalisme en eerlijke schoonheid: minder kwantiteit, meer kwaliteit

Eerlijke schoonheid is niet hetzelfde als minimalisme, maar de concepten overlappen wel voor een groot deel. Minimalisme betekent het hebben van minder schoonheidsproducten: je kiest producten die goed zijn voor je huid- en haartype en die goed werken doordat ze gemaakt zijn van zeer effectieve ingrediënten. Eerlijke schoonheid betekent ook zorgvuldig geselecteerde ingrediënten en vooral: de afwezigheid van schadelijke bestanddelen. Bij Authentic Beauty Concept vinden we dat wat we uit onze producten weglaten net zo belangrijk is als wat we erin stoppen. Elk assortiment is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, voor pure, simpele en effectief werkende producten. Eerlijke schoonheid en minimalisme komen samen in de salon, bij een aandachtig en rustig haarritueel zonder rommel. Wat blijft, is een waardevolle herinnering. Een herinnering die je stimuleert om los te laten en je innerlijk tot rust te brengen.

MORE ABOUT AUTHENTIC BEAUTY MOVEMENT

  • AUTHENTIEKE PRODUCTVINDER

    Vind de Authentic Beauty Concept haarverzorgings- en stylingproducten die voldoen aan de behoeften van jouw haar. 

    PRODUCTEN 

  • SALON FINDER

    Zoek de dichtstbijzijnde Authentic Beauty Concept salon bij jou in de buurt met de salon finder! Ervaar de pure ingrediënten en vegan formules. 

    PRODUCT 

#AUTHENTIC­BEAUTY­MOVEMENT
SALON FINDER
HEB JE VRAGEN? NEEM CONTACT MET ONS OP